Rawatan Asli untuk Jangkitan Sinus

Walaupun kedua-dua jangkitan sinus dan virus bakteria cenderung untuk menyelesaikannya dari masa ke masa, dengan gejala seperti bahagian hidung yang sesak, tekanan berdenyut di kepala, sakit dan keletihan keseluruhan; yang tidak akan mencari jalan keluar cepat?

Berikut adalah 9 Penyembuhan Semulajadi untuk Membantu Jangkitan Sinus termasuk ubat resdung:

1. Hidrat, Hidrat, Hidrat!

Biarkan minum untuk membantu lendir secara semulajadi nipis. Melekatkan cecair yang bebas daripada kafein, gula dan alkohol – teh herba, air atau sayuran sayuran yang jelas adalah pertaruhan terbaik anda.

2. Seimbangkan Bakteri Baik, Flora Gut Anda

Bakteria “baik” anda, yang juga dikenali sebagai flora usus anda, terdiri daripada beribu-ribu spesies bakteria yang hidup di dalam usus anda. Kira-kira 80% sistem imun anda berada di dalam usus anda, dan triliunan bakteria yang baik yang membentuk flora usus anda mengatur sistem imun dan kesihatan secara keseluruhan dengan pelbagai cara. Apabila komuniti ini terganggu atau dikompromi, ia dapat dengan cepat menjadi tidak seimbang dan menyebabkan kekurangan bakteria yang baik, cukup menarik, terutamanya dalam sinus anda.

Bagaimana begitu? Nah, sinus, hidung dan mulut anda hanyalah sambungan saluran pencernaan anda. Flora usus yang tidak sihat, atau yang mempunyai jumlah spesies bakteria yang terhad, sering menyebabkan keradangan kronik, dan salah satu cara yang boleh muncul adalah jangkitan sinus.
Keradangan membran mukus menyebabkan penyumbatan saluran saliran dan cecair dalam sinus, dan ini kemudian membawa kepada jangkitan.

Jadi apa yang perlu dilakukan? Mula makan makanan yang difermentasi dan probiotik tentu saja 🙂
Untuk membantu memulihkan bakteria usus yang sihat, pergi untuk makanan dan minuman yang ditapai secara semulajadi yang memperkenalkan budaya bakteria hidup ke sistem pencernaan anda.

Makanan fermentasi seperti sauerkraut, sayur-sayuran yang ditapai lacto, susu dan kefir air, yoghurt hidup, yoghurt Yunani, kimchi dan kombucha semuanya semulajadi mengandungi probiotik, dan lebih banyak probiotik dalam diet anda lebih baik!

Semak peti sejuk kami untuk beberapa produk yang disebutkan di atas, atau mengapa tidak cuba membuat sendiri? Lihat blog saya di sini untuk membuat sauerkraut anda sendiri.

Selain itu, dapatkan probiotik berkualiti seperti Super 8, Bio Kult atau Optibac.

3. Ambil Herba Anti-Virus Semulajadi

Walaupun ada masa dan tempat untuk antibiotik, kita tidak boleh mengabaikan fakta bahawa mereka sering terlalu terlarang dan tidak perlu. Bukan sahaja antibiotik tidak berkesan terhadap jangkitan virus, tetapi mereka juga mempunyai potensi kesan sampingan yang negatif, termasuk menghancurkan flora usus anda.

Mengambil walaupun hanya satu kursus antibiotik akan melemahkan flora usus anda dengan ketara, dan seperti yang kita baru sahaja dilindungi, flora usus yang tidak sihat menyebabkan sistem imun anda terjejas dan lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Lebih-lebih lagi, kerana begitu banyak daripada kita yang digunakan untuk mengambil antibiotik, bakteria itu sendiri menjadi semakin tahan kepada antibiotik, dan sistem imun kita semakin lemah dari masa ke masa.
Bagi anda yang menderita secara teratur dari jangkitan sinus, sistem imun yang lemah bermakna anda bukan sahaja mudah terdedah kepada jangkitan bakteria tetapi juga jangkitan sinus virus yang lebih biasa.

Apa yang perlu dilakukan: memperkenalkan makanan dan herba antiviral yang semulajadi ke dalam diet anda:

Minyak Oregano
Daun zaitun
Astragalus
Manuka Honey
Bawang putih
Zink
Vitamin C

4. Minum Decongestan Asli

Tonik, teh dan tembakan yang dibuat dengan bahan-bahan decongesting seperti halia, kunyit, lemon, cendawan, bawang putih, cayenne dan cuka sari apel sangat baik untuk membantu membersihkan saluran hidung dan memberikan bantuan. Mereka juga hebat dalam meningkatkan dan menyokong sistem imun anda, dan juga memberi anda manfaat anti-keradangan.

Anda boleh menghirup teh halia menggunakan teh (seperti Pukka 3 Halia) atau mengapa tidak cuba membuat sendiri?

Teh Herba Kunyit dan Halia
1 cawan air panas (tidak mendidih)
Jus 1/2 lemon
1 hingga 2 inci halia segar segar, parut
1 sudu teh serbuk kunyit (atau sekeping 1 inci dari kunyit segar, parut)
1/2 sudu teh kayu manis
Cubuk lada hitam tanah segar
Cincang tanah lada cayenne

Campurkan dalam gelas. Biarkan selama 10-15 minit, kemudian minum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *