Panduan Pemula Kepada Permit yang Diperlukan untuk Pengubahsuaian

Kira-kira 98 peratus penduduk tidak perlu memikirkan permit bangunan. Kita boleh hidup dengan selamat tanpa menyedari proses itu, gembira bahawa seseorang dalam kerajaan tempatan telah membuat kod untuk memastikan dinding kekal dan lantai tidak runtuh di bawah kita. Tetapi jika anda membina semula rumah anda, anda mungkin memerlukan kelulusan projek dalam bentuk permit.

Permit pengubahsuaian rumah dikeluarkan oleh jabatan bangunan setempat anda. Mereka memastikan pemeriksa bangunan telah mengkaji rancangan pembaikan rumah anda dan mereka memenuhi peraturan tempatan dan kod bangunan. Pada asasnya, jaminan anda bahawa projek itu mematuhi kod dan dibina dengan betul.

“Kod telah digunakan untuk memastikan strukturnya selamat dan konsisten,” kata David Kriesel, renovate rumah inspektur bangunan di Shakopee, Minn. “Kami memeriksa projek yang memerlukan permit, tetapi kami tidak keluar dan melihat rumah dan memberitahu anda apa masalahnya, seperti jika anda melihat acuan hitam. Saya di sini untuk meluluskan projek untuk pematuhan kod. ”

Sekiranya anda menangani projek itu sendiri, anda akan memohon permit. Sekiranya anda menyewa seorang kontraktor, dapatkan orang itu. Orang yang dinamakan di atas permit bertanggungjawab untuk kod kerja dan mesyuarat, sehingga harus menjadi kontraktor yang Anda bayarkan untuk melakukan pekerjaan itu.

Bukan semua projek memerlukan satu, dan tidak ada satu-saiz-sesuai semua peraturan. Keperluan boleh berubah mengikut bandar, jadi hanya kerana kawan anda tidak memerlukan permit tidak bermakna anda tidak akan. Jika anda tidak pasti jika anda memerlukannya, hubungi pemeriksa tempatan anda dan tanya. Lebih baik untuk menjadi selamat, dan panggilan itu boleh menjimatkan banyak masa, wang, dan kerumitan.

Apa yang berlaku jika anda melompat ke projek tanpa izin-atau jika anda ditangkap tanpa? Anda boleh berdepan dengan baik, mempunyai pemeriksa menutup projek anda, dan kemudian dikehendaki untuk mendapatkan permit dengan bayaran yang lebih tinggi; anda juga boleh dipaksa untuk mengambil semua yang telah anda bina setakat ini. Selain itu, anda mungkin melanggar insurans rumah anda, yang boleh membatalkan dasar itu.

Jadi yeah, anda tidak mahu mula mengayunkan tukul atau mengetuk dinding tanpa satu. Inilah caranya.

Lengkapkan permohonan permit
Seperti biasa, kertas kerja adalah langkah pertama. Untuk memudahkan, sesetengah bandar juga membenarkan anda melakukan ini dalam talian.

Kongsi rancangan anda
Untuk projek yang lebih besar, anda perlu pelan induk. Inspektor mungkin memerlukan beberapa hari untuk menyemak dan meluluskan rancangan. Untuk projek dek, misalnya, pemeriksa melihat untuk memastikan ia akan memenuhi kod untuk kedalaman tapak kaki, jarak pagar, dan berat yang disokong, yang bermaksud mereka akan mengetahui pengikat yang digunakan, saiz pos, saiz joist, dan banyak lagi.

Bayar bayaran
Yap, membenarkan kos wang. Bayaran berbeza-beza, tetapi biasanya bermula pada $ 50 untuk memasang pagar untuk beberapa ratus dolar untuk tambahan bilik.

Hantar permit
Sebaik sahaja anda mempunyai kertas, siarkan ia di mana ia mudah dilihat untuk pemeriksa yang datang, seperti direkam dalam tetingkap. Mereka perlu mencari semasa pemeriksaan.

Ketahui apabila pemeriksaan diperlukan
Pada pelbagai peringkat semasa projek itu, seorang inspektor perlu datang ke tapak untuk mengesahkan kerja mengikut rancangan dan memenuhi kod. Penting untuk mengetahui apabila ini diperlukan. Sebagai contoh, sesetengah bandar memerlukan lubang untuk tiang dek untuk diperiksa sebelum konkrit dituangkan, manakala paip dan kerja elektrik di dalam dinding mesti diperiksa sebelum ditutup dengan drywall.

Jangan bimbang (terlalu banyak) jika anda gagal pemeriksaan
Sekiranya anda tidak lulus, anda akan mendapat redo. Anda mungkin perlu melabur lebih banyak masa dan wang untuk membetulkan apa sahaja yang diperiksa oleh inspektor sebagai masalah, tetapi menganggapnya sebagai satu jalan raya, membetulkannya, dan terus bergerak ke hadapan.

Projek-projek atau pengubahsuaian yang memerlukan permit pembentukan semula? Lihat panduan berguna ini di bawah untuk melihat jika kemas kini anda layak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *