Membina Rumah? Kebaikan dan Kekurangan

Ia adalah teka-teki pembeli rumah klasik: Haruskah kita membina, atau patutkah kita beli?

Setiap pilihan mempunyai kebaikan dan keburukannya. Contohnya, membina sebuah rumah dari bawah akan memberi anda pelan lantai yang anda inginkan, tetapi ia akan mengambil masa beberapa bulan untuk dibina. Sekiranya anda membeli rumah yang sedia ada, anda mungkin harus berkompromi pada pelan lantai, tetapi anda akan bergerak segera selepas anda tutup!

Sebelum anda membuat keputusan mengenai rumah anda yang seterusnya, luangkan masa untuk meneroka hujah-hujah untuk dan terhadap setiap pilihan dengan bantuan ejen hartanah anda.

Kes untuk Membina Rumah

Kelebihan: Menurut Persatuan Realtors Kebangsaan (NAR), masa purata rumah yang sedia ada berada di pasaran adalah 30 hari! (1) Dengan rumah yang terbang dari pasaran dengan cepat, persaingan untuk mencari rumah yang ada boleh menjadi sukar. Apabila anda membina rumah, faktor persaingan berkurangan.
Penyesuaian adalah pro yang besar sekali lagi. Anda akan dapat memperibadikan butiran rumah anda apabila anda membina sebuah rumah dari bawah ke atas-dari susun atur, kabinet dan lantai ke sink, pencahayaan, warna cat dan pintu gerbang! Malah rumah trak yang dibina di kawasan kejiranan membolehkan beberapa penyesuaian dalam pilihan warna, pilihan lantai dan kemasan tertentu. Pilihan yang terhad mengurangkan kos buruh dan garisan bawah anda.

Jelas, rumah baru dibina untuk memenuhi kod bangunan semasa, selalunya lebih cekap tenaga, dan boleh menggabungkan teknologi terkini. Untuk beberapa tahun pertama, anda kurang berurusan dengan masalah penyelenggaraan besar seperti bumbung bocor atau sistem pemanasan dan penyejukan di rumah yang baru dibina. Tambahan pula, banyak homebuilder menawarkan jaminan terhad jika ada sesuatu yang harus dipecahkan.

Cons: Jadi, kenapa kamu tidak memilih untuk membina sebuah rumah? Sebagai permulaan, diperlukan purata tujuh bulan untuk membina binaan baru, menurut Biro Banci Amerika Syarikat (2) Ini bermakna anda mungkin mempunyai jurang tinggal di antara waktu anda menjual tempat lama anda dan membina baru anda satu. Anda perlu bersedia untuk menampung kos penyewaan sehingga anda boleh masuk ke tempat yang baru bina rumah atas tanah sendiri. Di sisi lain, kebanyakan pembeli boleh masuk ke rumah baru mereka ke rumah hanya beberapa minggu selepas membuat tawaran awal.

Inilah satu lagi biggie: Kebanyakan pembeli masuk ke dalam pembelian rumah yang mengharapkan roda dan berurusan dengan harga. Walaupun sudah tentunya biasa dalam pasaran jualan semula, rumah baru sedikit berbeza. Biasanya tidak banyak peluang untuk menutup kos atau harga belian.

Ini adalah di mana mempunyai ejen hartanah renovate rumah anda sendiri berguna. Agen yang berpengalaman tahu apa yang membuat pembina yang berbeza di pasaran anda menandakan dan membawa minda kreatif ke meja rundingan. Jika pembina anda tidak akan membongkok harga, ejen anda mungkin dapat mengusahakan insentif lain ke dalam harga kontrak.

Satu lagi cara: belanja luar yang tidak dijangka. Mereka mempunyai cara yang lucu untuk menyelinap ke pembeli rumah baru. Itulah kerana tanda dolar yang anda lihat pada pelekat hanya tip harga berg. Menaikkan kos wang dan mungkin atau tidak boleh dimasukkan ke dalam harga kontrak anda. Mainkan selamat dengan belanjawan untuk hanya mereka yang boleh anda bayar dengan wang tunai. Tidak tahu ke mana hendak bermula? Mulailah dengan bertanya soalan pembina anda ini:

  • Berapa pembeli tipikal yang dibelanjakan untuk menaik taraf?
  • Apa yang termasuk dalam harga asas?
  • Apa yang akan menjadi kos tambahan pada penutupan?

Pengetahuan adalah kuasa. Bekerjasama dengan ejen harta tanah anda untuk mengumpulkan seberapa banyak maklumat yang mungkin tentang membina rumah supaya anda tidak diskriminasi dengan kos tambahan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *