Apa yang Boleh Membuat Anda Selamat?

Ramai orang mendapati diri mereka berasa marah, terkejut, dan tidak sekadar yang terbaik apabila mereka merasa terlalu berat oleh tuntutan dalam hidup mereka. Dan sementara beberapa perkara yang membuat saya bahagia mungkin tidak semuanya menjadi sesuatu yang membuat anda bahagia, ada hal-hal tertentu yang cenderung untuk mewujudkan pengalaman kebahagiaan yang lebih besar dalam kehidupan setiap orang. Perkara-perkara ini sedang dikenalpasti dan dipelajari di cawangan psikologi yang dikenali sebagai psikologi positif, sehingga kita dapat mengetahui apa perubahan khusus yang dapat membuat kebanyakan orang bahagia. (Saya mencadangkan beberapa daripada mereka di bawah triple t.)

Walaupun anda mungkin tidak dapat mengawal semua faktor yang menimbulkan tekanan dalam hidup anda, ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk mengambil kelebihan tekanan anda, jadi anda merasa kurang terharu, dan anda lebih mudah mengelakkan hari yang teruk. Begitu juga, terdapat beberapa cara untuk meningkatkan tahap kebahagiaan, walaupun kehidupannya menimbulkan tekanan.

Memupuk Optimisme
Walaupun terdapat beberapa perkara dalam kehidupan anda boleh berubah untuk melegakan tekanan, ada juga perkara yang perlu anda berurusan dengan tekanan kerja-kerja, jadual sibuk (terutama jika anda mempunyai anak-anak), dan tekanan lain yang timbul. Walau bagaimanapun, kerana ia dianggap tekanan yang mencetuskan tindak balas tekanan, jika anda boleh mengalihkan pandangan anda, perkara-perkara yang anda tidak dapat mengawal mungkin merasa kurang tertekan kepada anda. Jadi bagaimana anda mengalihkan pandangan anda?

Sentiasa berhubung
Seperti kebanyakan dari kita secara naluri mengetahui, hubungan yang sihat adalah salah satu yang terbaik yang kita harungi. Perhubungan positif, sokongan, dan saling menghormati dapat menjadikan “kemenangan” kami lebih mudah untuk dirayakan dan dapat menghalang kami menentang tekanan apabila menghadapi cabaran yang tidak dapat dielakkan kami. (Caranya adalah untuk memberikan kembali semua sokongan yang anda dapat dari rakan-rakan anda, dan menghilangkan hubungan yang berisiko.) Untuk memastikan hubungan anda kuat, penting bukan sahaja untuk memberi masa kepada kawan anda, mengekalkan rasa humor, dan ingat untuk mempunyai banyak keseronokan tetapi juga pastikan anda mempunyai komunikasi yang sihat dan kemahiran resolusi konflik.

Ambil Pintasan untuk Kebahagiaan

Dengan gaya hidup yang sibuk, dan dengan tekanan yang sepatutnya muncul dari mana-mana, penting untuk mempunyai laluan pantas untuk kebahagiaan, jadi anda boleh membuat atau memulihkan perasaan positif secepat mungkin. Mengetahui apa yang boleh membuat anda bahagia, dan mengamalkan beberapa “pintasan kebahagiaan” setiap hari adalah cara yang cepat dan mudah untuk meningkatkan semangat anda secara umum, dan membuat kebiasaan menjadi kebiasaan.

Potong Drain Energy

Sebahagian daripada bahagian anda boleh mengalirkan tenaga anda. Jurulatih hayat merujuk kepada ini sebagai toleransi, dan mereka boleh menjadi apa-apa dari orang yang membawa tenaga negatif atau tuntutan yang tinggi, meja berantakan yang membuatkan anda sedikit penat apabila anda melihatnya, untuk sebahagian daripada hari anda ingin anda boleh cegah sahaja. Pada masa yang sama, kita banyak digunakan untuk saluran ini bahawa kita tidak menyedari berapa banyak daripada mereka yang ada dalam kehidupan kita, dan kita tidak cuba menghilangkannya. Pada masa-masa lain, kita mula merasa dibanjiri oleh mereka-seperti kita menjadi “mati-matian oleh bebek.” Dengan cara ini, dengan menjadi lebih menyedari mereka dan memotong longkang apabila anda boleh, anda mungkin dapat membebaskan masa yang cukup dan tenaga untuk melibatkan lebih banyak aktiviti “membuat saya gembira”.

Buat Bilik untuk Apa yang Penting untuk Anda
Satu perkara yang saya perasan dengan apa yang anda katakan-dan sesuatu yang terlalu biasa adalah bahawa terdapat banyak perkara dalam jadual anda yang anda rasa anda perlu lakukan (dan itu menyebabkan anda menekankan), bahawa anda tidak mempunyai banyak masa untuk aktiviti yang anda nikmati, dan itu bermakna kepada anda. Anda perlu memotong beberapa aktiviti “membuat saya tertekan” untuk memberi ruang untuk “membuat saya bahagia”! Ini boleh mencabar, tetapi tidak mustahil, dan semestinya usaha yang diperlukan untuk membuat perubahan yang diperlukan! Anda boleh belajar bagaimana membuat jadual yang dipenuhi dengan aktiviti yang boleh membuat anda gembira:

Dapatkan Bantuan Jika Anda Perlu

Ada orang yang boleh membantu-anda hanya perlu meminta. Bolehkah anda mewakilkan beberapa tanggungjawab anda? Bolehkah anda terima meminta sokongan tambahan daripada rakan-rakan? Kadang-kadang, ini boleh membuat perbezaan besar dalam perasaan anda. Dan kadang-kadang tekanan boleh melampau dengan cara yang sukar untuk mengendalikan sahaja. Sekiranya anda fikir anda mungkin memerlukan lebih banyak bantuan daripada tips-tips ini, saya menyarankan agar anda bercakap dengan doktor anda atau pakar lain yang boleh membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *